Okulumuz

Okulumuz "Zorba Olma Arkadaş Ol" Konulu Projesi

    Akran zorbalığı; avantajlı bir kişinin veya grubun, kendilerine oranla dezavantajlı bir bireye veya gruba sistematik bir şekilde baskı uygulaması olarak tanımlanabilir. Kişinin sahip olduğu bu avantaj fiziksel olarak güçlü olması  düzeyinin daha iyi olması gibi geniş bir çerçevede düşünülebilir.

 

    Zorbalık yapan kişi; fiziksel veya duygusal yollardan karşısındakini sindirmeye çalışıp onun üzerinde egemenlik kurmaya çalışır. Mağdur çocuk veya arkadaşları kendisini korumaya çalışıp başarısız oldukça zorbalık uygulayan çocuğun davranışlarında bir pekişme olduğu görülmektedir. Zorbalığa maruz kalan çocuk her geçen gün kendi içine kapanıp, sosyal ortamlardan izole oldukça zorba birey mağdur çocuğun üstüne daha çok gidebilmektedir.

 

    Sözel zorba davranışlar; kişiye lakap takılması, alay edilmesi, küfür edilmesi ve gurur kırıcı sözel ifadeler olarak açıklanabilir. Duygusal zorba davranışlar; arkadaş grubu içinde dışlamak, görmezden gelmek, yardım etmemek, ortak grup aktivitelerinde görev veya sorumluluk vermek şeklinde tanımlanabilir. Fiziksel zorba davranışlar; fiziksel güç kullanarak yapılan davranışlardır. Bu davranışlar; yanından geçerken omuz atmak, iteklemek, tekme veya yumruk atmak gibi fiziksel eylemleri içeren davranışlardır. Siber zorbalık, dijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen zorbalıktır. Bu tür zorbalıklar sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında, oyun platformlarında ve cep telefonlarında görülebilir.  Hedef seçilen kişileri korkutmaya, kızdırmaya ya da utandırmaya yönelik olarak tekrarlanan bir davranıştır. 

 

     Okulumuzda Ocak ayı içerisinde "Zorba Olma Arkadaş Ol" konulu proje başlatılmıştır. Öncelikle Rehberlik Servisi olarak sınıflarda "akran zorbalığı" konulu farkındalık sunumu yapılmıştır.  Zorbalıkla başetmede yapılacaklar konusunda sınıf kontratı oluşturalarak öğrenciler tarafından imzalanmış, ayrıca sınıfların zorbalığa hayır kararlarını belirten afiş kapılara asılmıştır. Her sınıfta 2 öğrenci akran zorbalığına hayır gönüllüsü olarak görev almışlardır. Projemiz başarılı bir şekilde devam etmektedir. 

 

   REHBERLİK SERVİSİ

20.01.2023 228

20-01-202320-01-202320-01-202320-01-2023